Εκτύπωση

Προσωπικό

Τα θέματα που αφορούν το προσωπικό μιας επιχείρησης ρυθμίζονται στην Ελλάδα από την εργατική νομοθεσία, τα νομοθετήματα περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επίσης, οι συνθήκες απασχόλησης ρυθμίζονται από συγκεκριμένη νομοθεσία:

Με τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) θεσπίζονται οι κατώτεροι υποχρεωτικοί μισθοί - ημερομίσθια και συμπληρώνονται οι γενικοί όροι εργασίας, που ρυθμίζονται από τη σχετική νομοθεσία. Η σχετική νομοθεσία είναι η ακόλουθη:

Συμβάσεις εργασίας

Με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), που συμφωνούνται εγγράφως μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών (ή εργοδότη), καθορίζονται οι όροι εργασίας. Με τις Σ.Σ.Ε. εξομοιώνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις.

Οι Σ.Σ.Ε. διακρίνονται σε:

  • εθνικές γενικές, κλαδικές, επιχειρησιακές, εθνικές ομοιοεπαγγελματικές και
  • τοπικές ομοιοεπαγγελματικές.

Τα κυριότερα είδη συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας είναι οι συμβάσεις εργασίας «αορίστου χρόνου» και «ορισμένου χρόνου».

Η σύμβαση εργασίας «αορίστου χρόνου » αναφέρει την ημερομηνία και το έτος έναρξης χωρίς να είναι γνωστό το σημείο λήξεως, δηλαδή είναι άγνωστος εκ των προτέρων και στα δύο συμβαλλόμενα μέρη ο χρόνος λήξεώς της.

Στη σύμβαση εργασίας «ορισμένου χρόνου » αναφέρεται εκ των προτέρων το ακριβές σημείο λήξεως αυτής. Για τις συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας μεγαλύτερης του ενός μήνα, θεσπίζεται ρητώς υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί στον εργαζόμενο τους ουσιώδεις όρους της συμβάσεως.

Απασχόληση αλλοδαπών

Όταν ένας εργαζόμενος αποσπάται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ισχύουν ορισμένοι ιδιαίτεροι κανόνες.

Για τους αλλοδαπούς (εκτός από χώρες της Ε.Ε.), θα πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια εργασίας, που χορηγείται μέχρι ένα χρόνο από το Υπουργείο Εργασίας όταν πρόκειται να απασχοληθεί ο αλλοδαπός σε περισσότερους από έναν νομούς ή από το Νομάρχη όταν πρόκειται ν' απασχοληθεί μόνο σ ένα νομό, καθώς και σχετική άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Κάθε αλλοδαπός υποχρεούται να μεταβεί με ευθύνη του εργοδότη στην αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας για να προβεί στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Στη συνέχεια, ο αλλοδαπός αυτός μαζί με τον εργοδότη παρουσιάζονται μέσα σ ένα μήνα, στην αρμόδια Αστυνομική υπηρεσία, για να γίνει η σχετική καταγραφή του αλλοδαπού.

Πρέπει να τηρούνται ορισμένοι ελάχιστοι κανόνες, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποφυγή των διακρίσεων, την ισότητα των φύλων και την ασφάλεια και την υγεία.

Διοικητικές διαδικασίες

Ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 79 εργαζόμενους οφείλουν να καταρτίσουν κανονισμό εργασίας. Ο κανονισμός αυτός ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ της επιχείρησης και του προσωπικού καθώς και μεταξύ των εργαζομένων.

Το έγγραφο αυτό επικυρώνεται από τον διευθυντή της Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας στον τόπο όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης.

Έναρξη και λήξη της απασχόλησης

Για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνει, ο επιχειρηματίας οφείλει να καταθέσει δήλωση και κάρτα πρόσληψης στο κατάστημα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) του τόπου όπου εδρεύει η επιχείρηση.

Ακολούθως, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να υποβάλει κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας στα κατά τόπους γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας της εκάστοτε νομαρχίας.

Συνεισφορές κοινωνικής ασφάλισης

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τους εργαζόμενους στον ασφαλιστικό τους φορέα, που κατά κανόνα είναι τα κατά τόπους ΙΚΑ.

Δηλώσεις των συνεισφορών στους μισθούς

Τα σχετικά έντυπα βρίσκονται στον ακόλουθο ιστότοπο:

Άδειες εργασίας για αλλοδαπούς εργαζόμενους

Για τους αλλοδαπούς (εκτός από χώρες της Ε.Ε.), η αίτηση για τη χορήγηση άδειας εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στον παρακάτω ιστότοπο: