Εκτύπωση

Λογιστική

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά υποχρεούται να τηρεί βιβλία που να παρουσιάζουν με ακρίβεια τις οικονομικές υποθέσεις της εταιρείας, ανάλογα με το αντικείμενο εργασιών, τη νομική μορφή και τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Oι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επιτηδευματιών (οποιασδήποτε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελεύθερο επάγγελμα στην ελληνική επικράτεια), σχετικά με την τήρηση των βιβλίων, την έκδοση των στοιχείων και την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων καθορίζονται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων, υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες αναφέρονται ρητά από τον Κώδικα.

Λογιστικοί κανόνες

Διπλογραφική μέθοδος

Τα βιβλία τηρούνται σύμφωνα με τη διπλογραφική μέθοδο (υποχρέωση εμφανίζεται με την έκδοση του παραστατικού του προμηθευτή ή άλλου τρίτου). Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, πραγματοποιούνται δύο εγγραφές: η πρώτη με τη λήψη του παραστατικού και η δεύτερη με την πληρωμή του.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη βιβλίων:

  • κατηγορία B ΄: αφορά τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις?
  • κατηγορία Γ΄ : αφορά τις ανώνυμες, τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες και τις περιορισμένης ευθύνης εταιρείες.

Οι εταιρείες με βιβλία κατηγορίας Γ΄ τηρούν μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, οι ανώνυμες εταιρείες τηρούν βιβλία πρακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων, βιβλίο πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου και βιβλίο μετόχων.

Οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης τηρούν βιβλίο πρακτικών συνελεύσεων και βιβλίο πρακτικών διαχείρισης.

Τήρηση βιβλίων

Οι κατηγορίες είναι τρείς:

  • Βιβλίο Αγορών
  • Βιβλίο Εσόδων - Εξόδων
  • Βάσει της Διπλογραφικής Μεθόδου, με οποιοδήποτε λογιστικό σύστημα σύμφωνα με τις γενικώς παραδεκτές αρχές της λογιστικής επιστήμης.

Λογιστικός έλεγχος

Ως φορολογικός έλεγχος νοείται το σύνολο των ελεγκτικών ενεργειών που εφαρμόζονται από τα αρμόδια φορολογικά όργανα και διακρίνεται σε Προληπτικό, Προσωρινό, Τακτικό και Ειδικούς. Περιλαμβάνει τις επαληθεύσεις του ελέγχου που κρίνονται απαραίτητες από τους παράγοντες ελέγχου για τη διαπίστωση της ειλικρίνειας των βιβλίων.

Έκδοση τιμολογίων

Το τιμολόγιο εκδίδεται κατά την παράδοση ή την έναρξη της αποστολής των αγαθών στον παραλήπτη, κατά περίπτωση. Κατ' εξαίρεση, όταν για τη διακίνηση έχει εκδοθεί δελτίο αποστολής, το τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο σε ένα μήνα από την παράδοση ή αποστολή των αγαθών στον αγοραστή και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.

Απογραφή

Οι σχετικές με την απογραφή διατάξεις περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Διοικητικές διαδικασίες

Τήρηση βιβλίων

Τα βιβλία πρέπει να θεωρούνται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εκτός από τις ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. ΦΑΒΕ και ΦΑΕΕ.

Ετήσιοι λογαριασμοί

Οι σχετικές με τους ετήσιους λογαριασμούς διαδικασίες ορίζονται από την νομοθεσία, ακολουθώντας τις αντίστοιχες διαδικασίες που ισχύουν στην Ένωση.

Αποθήκευση και υποβολή εγγράφων

Με σχετική εγκύκλιο καθιερώθηκε η υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, που υποβάλλονται για συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται από 1.1.2005 και εφεξής, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (TAXISnet).

Έλεγχος, γνωστοποίηση στοιχείων και δημοσίευση

Οι σχετικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο, γνωστοποίηση στοιχείων και δημοσίευση προβλέπονται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Έκδοση τιμολογίων

Για την πώληση αγαθών για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου ή δικαιώματος εισαγωγής και την παροχή υπηρεσιών από επιτηδευματία σε άλλο επιτηδευματία, για την άσκηση του επαγγέλματός τους ή την εκτέλεση του σκοπού τους, κατά περίπτωση, καθώς και για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών εκτός της χώρας εκδίδεται τιμολόγιο.

Όσον αφορά τις χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που επαναλαμβάνονται κάθε ημέρα ή και κατά αραιότερα χρονικά διαστήματα μέσα στον ίδιο μήνα, προς τον ίδιο επιτηδευματία, ο πωλητής επιτηδευματίας μπορεί, αντί της έκδοσης τιμολογίου, να τηρεί κατάσταση κατά αγοραστή- πελάτη.

Επίσης, ο επιτηδευματίας εκδίδει τιμολόγιο όταν εισπράττει επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις, επιστροφές έμμεσων φόρων, δασμών, τελών, τόκων, εισφορές και άλλα ανόργανα έσοδα. Για την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου, ως είσπραξη θεωρείται και η πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου, εφόσον αυτός εγγράφως έλαβε γνώση της πίστωσης αυτής.

Τέλος, ο επιτηδευματίας εκδίδει τιμολόγιο για τα αγαθά που αγοράζει ή τις υπηρεσίες που δέχεται από πρόσωπα που αρνούνται την έκδοση τιμολογίου ή εκδίδουν ανακριβές τιμολόγιο ή δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου κατά την πώληση αγαθών.