Εκτύπωση

Ιστορία Επιμελητηρίου Φωκίδας

40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Ύστερα από πρωτοβουλία και αγώνες των αείμνηστων Χρήστου Θανασούλη από την Ιτέα και Κώστα Κορδώνη, πρώην δήμαρχου Άμφισσας, φθάσαμε στην ίδρυση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας (Ε.Β.Ε.Φ.). "Ιδρύεται εν τω Νομώ Φωκίδος Κεντρικόν Εμπορικόν και Βιομηχανικόν Επιμελητήριον, έχον ως περιφέρειαν τον Νομόν Φωκίδος και έδραν την Άμφισσαν", ανέφερε το Β.Δ. 25/27-12-1967. Η ίδρυση δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α/7/17-1-68.

     Μία από τις πρώτες ενέργειες λειτουργίας του, ήταν  η υπογραφή μισθωτηρίου (30/4/1968) για τα γραφεία του Ε.Β.Ε.Φ. σε ισόγειο 65 τ.μ. επί της οδού Ν. Κορδώνη 11 (πλ. Παιδικής Χαράς),  ιδιοκτησίας Ιωάννη Παπαδόπουλου. Το μηνιαίο μίσθωμα τότε,  ήταν 700 δρχ. Από τις πρώτες, επίσης, ενέργειες, ήταν η ανάθεση στις 2-5-1968 στον τότε ιδιώτη Νίκο Αρβανίτη (σημερινό προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Άμφισσας) εργολαβικά για ένα δίμηνο, η συλλογή στοιχείων προς εγγραφή μελών. Κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Ε.Β.Ε.Φ.  (1968) εγγράφονται 544 μέλη

Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Φ. ορίστηκε από το Υπουργείο Εμπορίου και είχε Πρόεδρο το Χρήστο Θανασούλη, έμπορο από την Ιτέα, Γενικό Γραμματέα τον Ευστάθιο Κοντονίκο, έμπορο από την Άμφισσα και Οικονομικό Επόπτη τον Γεώργιο Ράπτη, παντοπώλη από την Άμφισσα. Για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών και εξόδων, το Υπουργείο Εμπορίου κατέθεσε στην Τράπεζα Ελλάδος 50.000 δρχ. για  λογαριασμό του Ε.Β.Ε.Φ.  Ο πρώτος εξοπλισμός (έπιπλα, ερμάρια) δωρήθηκε από την Ε.Τ.Ε. Ιτέας και τον τότε διευθυντή κ. Λουάρη.

Στις 2-7-1968 προσλαμβάνεται με εξάμηνη σύμβαση ο Κων/νος Καψάλης, ο οποίος μονιμοποιήθηκε το Μάρτιο του 1970 και έγινε έτσι ο πρώτος υπάλληλος του Ε.Β.Ε.Φ.

Στις 11-3-1969 Πρόεδρος αναλαμβάνει ο δερματέμπορος από την Άμφισσα Ιωάννης Ασημακόπουλος, λόγω θανάτου του Χρήστου Θανασούλη. Τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής παρέμειναν ως είχαν. Την άνοιξη του ίδιου χρόνου, διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία Έκθεση στην πλατεία της Παιδικής Χαράς, όπου προβλήθηκαν προϊόντα  του Νομού μας.

Στις 28-7-1971 το Υπουργείο Εμπορίου όρισε πενταμελή πλέον Διοικούσα Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας είχε ως εξής: Πρόεδρος: Ιωάννης Ασημακόπουλος, Α' Aντιπρόεδρος: Αλ.Παπαλεξανδρής, αλευροβιομήχανος, Β' Αντιπρόεδρος Αλίκη Τρίγκα, πρατηριούχος καυσίμων, Γενικός Γραμματέας: Βασίλειος Γαζής, έμπορος ειδών διατροφής και Οικονομικός Επόπτης: Ξενοφών Μαργέλλος.

Την 1-12-1973 Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Βασίλης Γαζής. Το ίδιο διάστημα, διοργανώνονται από το ΕΛΚΕΠΑ τα πρώτα σεμινάρια κατάρτισης επαγγελματιών στο Εργατικό Κέντρο Άμφισσας, διάρκειας 4-5 ημερών με απογευματινές ώρες διδασκαλίας.

Την 1-7-1974 εισέρχεται στη Διοίκηση ο ασφαλιστής και έμπορος αυτοκινήτων Ιωάννης Αγουρόπουλος από την Ιτέα, αντικαθιστώντας τον Ιωάννη Ασημακόπουλο, ενώ νέα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι οι: Νικόλαος Μαμαρέλης, έμπορος από Άμφισσα, Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων από την Ιτέα και Χρήστος Σακελλαρίου, έμπορος από τους Δελφούς. Αυτοί παραμένουν ως διοίκηση παρ' ότι είχε μεσολαβήσει η μεταπολίτευση, επειδή λόγω έλλειψης υποψηφίων, δεν έγιναν εκλογές στο Ε.Β.Ε.Φ., όπως εξάλλου συνέβη και σε όλα τα Επιμελητήρια. 

Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. έγιναν το 1976 και απ' αυτές προέκυψαν 21 μέλη. Ας σημειωθεί ότι τα μέλη του Ε.Β.Ε.Φ. στα τέλη του 1975, ανέρχονταν σε 1.149. Τη Διοικητική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Ξενοφών Μαργέλλος, Πρόεδρος, Βασίλης  Γαζής, Α' Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Ασημακόπουλος,  Β' Αντιπρόεδρος, Θεόδωρος Κραββαρίτης, Γενικός Γραμματέας και Γεώργιος Φαλίδας, Οικονομικός Επόπτης.

Στις 18-9-1977 προσλαμβάνεται η κα Ευσταθία Κατσαγούνου και γίνονται έτσι δύο οι υπάλληλοι. Στη συνέχεια στις 18-3-1979 γίνονται εκλογές για ανανέωση των μισών μελών του Δ.Σ. Η Διοικητική Επιτροπή παρέμεινε ως είχε. Το 1983 δεν έγιναν εκλογές γιατί ο παλαιός Νόμος (184/1914) αναμορφωνόταν, αφήνοντας τις τότε υπάρχουσες διοικήσεις.

Με το  υπ. αρ. 2085/02-6-1987 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Άμφισσας Χρυσάνθης Αβραμίκου-Κουτρολίκου, το Επιμελητήριο Φωκίδας απέκτησε την ως σήμερα ιδιόκτητη στέγη του από τους κληρονόμους Βασιλείου Καρδαρά. Ο τότε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξενοφών Μαργέλλος φρόντισε να καταβληθεί το τίμημα (14.300.000 δρχ) από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Επιμελητηρίων Ελλάδος, χωρίς έτσι να επιβαρυνθεί το Επιμελητήριο. 

Στις εκλογές της 13-12-1987 «κατεβαίνουν» τρεις συνδυασμοί, εκλέγονται 21 μέλη και η Διοικητική Επιτροπή (Δ.Ε.) συγκροτείται απ' τους: Θεόδωρο Κραββαρίτη (Πρόεδρος),  Ιωάννη Αγουρόπουλο (Α' Αντιπρόεδρος), Ηλία Λύτρα (εκδότη εφημερίδας από την Ιτέα, Β' Αντιπρόεδρος), Χρήστο Κουτρόγιαννο (έμπορος ελαιών-εξαγωγέας, Γενικός Γραμματέας) και Ιωάννη Φουσέκη (έμπορος ξυλείας, Οικονομικός Επόπτης). Απώλεια για το Επιμελητήριο και τη Φωκίδα αποτέλεσε ο θάνατος του Αλ. Παπαλεξανδρή (19-10-1988).

Ανασύσταση της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου έγινε μετά το θάνατο του προέδρου Θεόδωρου Κραββαρίτη στις 7-11-1990 με πρόεδρο τον Ιωάννη Αγουρόπουλο, Α' Αντιπρόεδρο τον Ηλία Λύτρα, Β' Αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Γαζή,  έμπορο-κάτοικο Άμφισσας, Γενικό Γραμματέα τον Χρήστο Κουτρόγιαννο και Οικονομικό Επόπτη τον Ιωάννη Φουσέκη. Στις 06/3/1992, φεύγει από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες για το νομό και τη χώρα και παλιότερα μέλος του Δ.Σ  του Επιμελητηρίου, ο έμπορος και εξαγωγέας ελαιών Ευθύμιος Μοσκαχλαϊδής.

Το 1992 διοργανώνονται από το Επιμελητήριο σεμινάρια επιδοτούμενα από την Ε.Ο.Κ. τα οποία αποτέλεσαν την απαρχή προστριβών για το Επιμελητήριο. Εκείνη την  περίοδο αποσπάται στην εφορία ο Κων/νος Καψάλης και για την επιτέλεση των διοικητικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου συστήνονται ομάδες εργασίας (Δ.Ε. 13/3-5-1993). Με ενστάσεις διεξάγονται οι εκλογές στις 21/11/1993 από τις οποίες προκύπτει Διοικητική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γεώργιο Γαζή, Αντιπροέδρους τους Ηλία Λύτρα και Χρήστο Κουτρόγιαννο, Γενικό Γραμματέα τον ασφαλιστή Ιωάννη Φαρόπουλο και Οικονομικό Επόπτη το βιομήχανο Χρήστο Κουτσούκο.   

     Στις επόμενες εκλογές (07-12-1997),  πλειοψήφησε ο συνδυασμός του Χρήστου Κουτρόγιαννου, αλλά ο αντίπαλος συνδυασμός του Γεωργίου  Γαζή  προσέφυγε στα δικαστήρια και ακυρώθηκαν οι εκλογές.   Ο Γεώργιος Γαζής παρέμεινε Πρόεδρος και το 1999 διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο συνδυασμός του.  Στις εκλογές του 2001 υπήρξε μόνο ένας συνδυασμός και ο Γεώργιος Γαζής επανεκλέγεται Πρόεδρος. Οι πλέον πρόσφατες εκλογές είχαν προγραμματιστεί από το ΥΠ.ΑΝ. για το το Δεκέμβριο του 2005, αλλά  αναβλήθηκαν προκειμένου να διεξαχθούν με το νέο νόμο 3419/2005. Στο Επιμελητήριο Φωκίδας διεξήχθησαν τελικά στις 30/7/2006 με δύο συνδυασμούς (του Ευάγγελου Μυταρά, βιοτέχνη και του Γεωργίου Γαζή).   Με ποσοστό 65% επικράτησε ο συνδυασμός του Ευάγγελου Μυταρά, από τον οποίο συνδυασμό προέρχεται και η σημερινή Διοικητική Επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους Στυλιανό Σχοινά (Α' Αντιπρόεδρο), Παναγιώτη Δημητρίου (Β' Αντιπρόεδρο),  Λάμπρο Μοσκαχλαιδή-Λαμπρόπουλο (Γενικό Γραμματέα) και Νικόλαο Κούκο (Οικονομικό Επόπτη).