Διεξαγωγή 3ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «ΑthenaInternationalOliveOilCompetition» (ATHIOOC) από 26 έως και 28 Μαρτίου 2018 στους Δελφούς.

 

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η 02/03/2018.

Τη διοργάνωση του 3ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum.

OAΤΗIOOC 2018 θα διεξαχθεί 26 έως και 28 Μαρτίου 2018 στους Δελφούς, με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από 12 χώρες. Χορηγός του Διαγωνισμού  είναι και το Επιμελητήριο Φωκίδας.

Ο διαγωνισμός Athena θεωρείται ένας από τους πιο έγκριτους και πλέον δυναμικά ανερχόμενους διαγωνισμούς της διεθνούς ελαϊκής σκηνής. Η σοβαρή οργάνωση σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής, έχουν εξασφαλίσει στο διαγωνισμό αξιοπιστία και διεθνή αναγνώριση, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε αυτόν πολλά από τα καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου.

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αλλάζει τόπο διεξαγωγής με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού ελαιώνα. Μετά την επιτυχημένη, πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα το 2016, ο AΤΗIOOC διεξήχθη πέρσι στη Μεσσηνία με 295 συμμετοχές από 11 χώρες και απένειμε 175 μετάλλια. Φέτος, στους Δελφούς ο AΤΗIOOC 2018 αναμένεται ακόμα πιο φιλόδοξος και δυναμικός, με συμμετοχές που θα ξεπεράσουν τα 300 δείγματα απ’ όλες τις σημαντικές ελαιοπαραγωγικές χώρες.

 Ο «Αthena International Olive Oil Competition» ξεκίνησε το 2016 στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου. Είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία έξτρα παρθένο και, φυσικά, η χώρα που ανέδειξε την πολιτισμική διάσταση του ελαιολάδου και που ενδεχομένως εξημέρωσε την ελιά.

Ωστόσο το ελληνικό λάδι δεν έχει ακόμα κερδίσει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλλει στην αναγνώριση αυτή, όντας διεθνής, δηλαδή με ξένες συμμετοχές που ξεπερνούν το 40% του συνόλου των δειγμάτων και ξένους κριτές που συναποτελούν τα 2/3 της κριτικής επιτροπής.

Γιατί στους Δελφούς.

Οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου. Σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο λιόφυτος κάμπος των Δελφών είναι από τους πλέον ιστορικούς της Ελλάδας και συνδυάζει μοναδικά την ελαϊκή παράδοση με τον πολιτισμό, αφού –ως γνωστό– οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου. Σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, που περιλαμβάνει και τμήμα του ελαιώνα της ευρύτερης περιοχής, της Φωκίδας, παρότι αυτός δεν χαίρει της ανάδειξης που θα έπρεπε.Ο συνδυασμός λοιπόν ελαϊκής παράδοσης, πολιτισμού και ανάδειξης του ιστορικού ελαιώνα των Δελφών επισφραγίζει ιδανικά τον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας του Athena, όσον αφορά την ετήσια επιλογή του τόπου διεξαγωγής του.

Άλλωστε, ποιος καλύτερος συμβολισμός για τα βραβευμένα στο διαγωνισμό ελαιόλαδα, από τον Athena σε ρόλο Πυθίας να δίνει «χρησμό» για τη συμβολή της διάκρισής τους στην εμπορική επιτυχία τους; Μάλιστα, σε αντίθεση με τους διφορούμενους χρησμούς της Πυθίας, ο Athena είναι καθόλα διάφανος, ξεκάθαρος και σαφής. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αρωγός για τα διακεκριμένα σε αυτόν ελαιόλαδα, κατόπιν πια και της καθιέρωσής του ως έγκριτου στο παγκόσμιο ελαϊκό γίγνεσθαι, μετά τις δύο προηγούμενες καθόλα επιτυχημένες διοργανώσεις του. Στην 3η, αυτή στους Δελφούς, η ανοδική πορεία του θα συνεχιστεί.

Ο ελαιώνας των Δελφών

Ο ελαιώνας του κάμπου των Δελφών είναι πραγματικά ιστορικός με παρουσία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια.

Ο ελαιώνας του κάμπου των Δελφών, με έκταση περί τα 55.000 στρέμματα και περίπου 1.100.000 ελαιόδεντρα, είναι πραγματικά ιστορικός. Έχει παρουσία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια και καθίσταται έτσι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας.

Στην ευρύτερη περιοχή του, αυτήν της Φωκίδας, δεσπόζει η ελιά Αμφίσσης, μία από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες ελιάς, που μαζί με την Καλαμών θεωρούνται οι κορυφαίες επιτραπέζιες ελιές της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η ελιά Αμφίσσης αξιοποιείται και στην παραγωγή ελαιολάδου, με πολύ καλά οργανοληπτικά και εργαστηριακά αποτελέσματα. Τα ελαιόλαδα από αυτήν χαρακτηρίζονται από υψηλό φρουτώδες, έντονο πικρό και πικάντικο, είναι πλούσια και πολύπλοκα και δίνουν την αίσθηση πως «πίνεις ελιά».

Άξιες λόγου είναι επίσης, επιστημονικές μελέτες που έχουν καταδείξει πως οι ελιές Αμφίσσης είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πολυφαινόλες, ενώ συγκριτικά με άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών.

 

 Ποια ελαιόλαδα μπορούν να συμμετάσχουν.

 

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η 02/03/2018.

 

Ο διαγωνισμός Athena είναι διεθνής και ανοιχτός σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, βορείου και νοτίου ημισφαιρίου*, με την προϋπόθεση πως τα ελαιόλαδα που θα συμμετέχουν θα ανήκουν αποκλειστικά στην κατηγορία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν και ελαιόλαδα ειδικής κατηγορίας, όπως τα αρωματισμένα ή εμπλουτισμένα με βότανα ή άλλους καρπούς, τα λεγόμενα «flavored» ή «infused», εφόσον αυτό δηλώνεται.

Δείγματα στο διαγωνισμό μπορούν να αποστείλουν οι εξής: ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιριστικές μονάδες και ενώσεις, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οπουδήποτε στον κόσμο.

Επιπλέον, απαραίτητα κριτήρια για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο διαγωνισμό είναι τα εξής:

Α) Όλα τα ελαιόλαδα πρέπει να είναι παραγωγής της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου.

Β) Όλα τα ελαιόλαδα πρέπει να είναι τυποποιημένα και η τυποποίησή τους να έχει αμιγώς εμπορικό σκοπό.

Γ) Τα ελαιόλαδα πρέπει να φέρουν νόμιμη ετικέτα σύμφωνα με τον κανονισμό της χώρας προέλευσής τους ή της χώρας τυποποίησής τους.

Δ) Η συσκευασία τους να είναι μέχρι και 1lt.

E) Κάθε εμπορικό σήμα που συμμετέχει στο διαγωνισμό πρέπει να προέρχεται από ομοιογενή παρτίδα το ελάχιστο 500 κιλών.

Z) Η αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό πρέπει να έχει αποσταλεί στους οργανωτές το αργότερο μέχρι την 2η Μαρτίου 2018.

* Η αξιολόγηση των ελαιολάδων θα γίνει με ένδειξη προέλευσης ως προς το ημισφαίριο που παρήχθησαν (βόρειο ή νότιο) και με αυτόν το διαχωρισμό θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

 Κόστος συμμετοχής

 

Το κόστος συμμετοχής ανά δείγμα ανέρχεται στα €180 προ ΦΠΑ, αν και μέσω της συνδυαστικής εκπτωτικής πολιτικής το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί στα €140 για συμμετοχή μέχρι δύο δειγμάτων και πολύ περισσότερο για μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων.

Εκπτωτική πολιτική:

Στο 3ο δείγμα παρέχεται έκπτωση 15%.

Στο 4ο δείγμα παρέχεται έκπτωση 20%.

Το 5ο δείγμα γίνεται αποδεκτό δωρεάν.

Από το 6ο δείγμα και μετά παρέχεται έκπτωση 20% ανά δείγμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ: https://www.athenaoliveoil.gr/el/